EDWIN ACHTERBERG, AANGENAAM!

In 1973 ben ik in Halsteren (Bergen op Zoom) geboren en al vroeg werd duidelijk dat sport mijn grote passie is. Ik kon nauwelijks nog lopen maar mijn voetbal en ik waren een onafscheidelijk duo. Na het behalen van mijn zwemdiploma mocht ik ‘eindelijk’ bij een echte club gaan voetballen; V.V. Asperen was mijn club, later werd dat L.R.C. uit Leerdam.

Op 15-jarige leeftijd kon ik vanwege een liesoperatie een tijd niet voetballen. Ik mocht op dat moment alleen fietsen en na een bezoek aan de Tour de France wist ik het zeker; ik zou wielrenner worden, uiteraard een klimmer net als mijn held Lucho Herrera. Dat ik niet over hetzelfde talent als Lucho beschikte was snel duidelijk, net zoals snel duidelijk was dat ik later sporters wilde begeleiden.

Tijdens mijn studie Bewegingswetenschappen in Maastricht was ik veel op reis als begeleider van het Marco Polo Cycling Team. Een ploeg waarmee ik over de hele wereld reisde naar wedstrijden in niet-traditionele wielerlanden. Voordien wist ik niet van het bestaan van wielerwedstrijden in landen als Uruguay, Bolivia, Burkina Faso, Pakistan, Tibet, China, Japan, Thailand en Maleisië. Naast de studie Bewegingswetenschappen was ik ondertussen ook begonnen met de studie Geneeskunde, ook aan de universiteit van Maastricht. Na het afronden van beide studies ben ik in 2004 in het Meander Medisch Centrum van Amersfoort begonnen aan de 4 jaar durende specialisatie tot sportarts.

In 2007 ben ik gestart als ploegarts van het Skil-Shimano Profesional Cycling Team. Met deze ploeg kon ik in 2009 mijn droom om deel te nemen aan de Tour de France alsnog verwezenlijken, zij het als ploegarts en niet als wielrenner. Later ben ik ook nog ploegarts geweest bij de wielerploegen Argos-Shimano, Belkin en Lotto-Jumbo.

Sinds 1 januari 2010 ben ik werkzaam als sportarts in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en bij SMC SportMáx in Eindhoven-Noord.

Edwin Achterberg

Na enkele rustige jaren op sportief gebied, heb ik in 2015 de eerste voorzichtige stappen gezet in de triatlon sport. Met een borstcrawl cursus heb ik mijn watervrees overwonnen en nu vind ik het heerlijk om in open water te zwemmen. Ondanks de mindere zwemprestaties wist ik de triatlon van Nuenen te winnen, werd ik 4de in de Frysman (een hele triatlon) en won ik mijn age-group van de internationale triatlon Challenge Mallorca.

In 2020 heb ik mijn eigen praktijk opgericht; Edwin Achterberg Sportgeneeskunde.

Edwin Achterberg