INJECTIETHERAPIE

Waar ik als sportarts 10 jaar geleden vooral acute blessures op m’n spreekuur kreeg zag ik de laatste jaren steeds meer mensen met chronische pijnklachten. In een zoektocht naar de beste behandelingen om iedereen zo goed mogelijk (zonder operatie) te kunnen helpen ben ik in 2016 gestart met deze injectie therapieën. Hoewel ik in eerste instantie wat sceptisch was ben ik ondertussen overtuigd van de resultaten. Zeker bij chronische pijnklachten van het musculoskeletale systeem waarbij neuropathische pijn (zenuwpijn) een belangrijk aandeel in de klachten heeft, kan de injectietherapie een belangrijke rol spelen in de behandeling. Ook bij artrose van bv de knie of de duim kan (neuro)prolotherapie de pijn verlichten en de functie verbeteren. Voordeel van deze injectietherapie is dat er nauwelijks tot geen bijwerkingen zijn.

Neuroprolotherapie

Neuroprolotherapie is ontwikkeld door dr. Lyftogt uit Nieuw-Zeeland. Hij ontdekte dat het injecteren van dextrose (suikerwater) bij overgevoelige zenuwtakjes een analgetisch (pijnstillend) effect heeft. Het pijnstillende effect komt waarschijnlijk door een direct effect van de dextrose op de TRPV1 (capsaicine) receptor. Neuroprolotherapie is vooral effectief bij (chronische) pijnklachten van onder andere de lies, knie, achillespees, voeten, nek en lage rug waarin zenuwpijn een belangrijke rol speelt. Vaak zijn bepaalde delen van de huid dan ook gevoeliger of juist minder gevoelig. Ook nachtpijn kan een symptoom zijn dat hierbij past. Het voordeel van deze behandeling is dat er eigenlijk geen bijwerkingen zijn en dat er geen medicatie of hormoon wordt ingespoten. De injectieplaats kan enkele dagen iets gevoelig zijn. Voor een optimaal resultaat zijn meestal 1-4 behandelingen nodig.

Prolotherapie

Prolotherapie is een behandeling ontwikkeld in de USA door chirurg dr. Hackett. In de jaren ’50 bracht hij een boek uit: Ligament and Tendon Relaxation treated by Prolotherapy. Het is dus geen nieuwe behandeling, maar een al langer bestaande behandeling. Bij prolotherapie wordt een hoge concentratie vloeistof rond het aangedane weefsel gespoten. Vaak wordt hiervoor een suikeroplossing gebruikt zoals dextrose (meestal icm een verdovende vloeistof zoals lidocaïne). De vloeistof geeft een prikkeling van het weefsel met een ontstekingsreactie en sclerosering als gevolg waardoor het weefsel weer steviger wordt. Het blijkt een effectieve behandeling te kunnen zijn bij rugklachten, pijn rond het SI-gewricht, Osgood-Schlatter, liesklachten, achillespeesklachten en springschenen (shin-splints; MTSS). Het voordeel van deze behandeling is dat eigenlijk geen bijwerkingen zijn en dat er geen medicatie of hormoon wordt ingespoten. De injectieplaats kan enkele dagen iets gevoelig zijn. Voor een optimaal resultaat zijn meestal 1-4 behandelingen nodig.

Corticosteroïden

Corticosteroïden worden al heel lang gebruikt in de behandeling van musculoskeletale klachten. Ze onderdrukken ontstekingen maar kunnen daardoor ook het lichaamseigen herstel remmen. Om deze reden wordt meestal aanbevolen ze niet langdurig te gebruiken. Een ander nadeel is dat ze meestal alleen op de korte termijn goed werken en dat de klachten daarna toch weer terugkomen. Bij bewezen ontstekingen zoals een slijmbeursontsteking (bursitis) kunnen ze toch een belangrijke rol spelen in de behandeling.

Waarmee kan ik u helpen?

esculaap

INJECTIETHERAPIE

Bij chronische pijnklachten van het musculoskeletale systeem waarbij neuropathische pijn (zenuwpijn) een belangrijk aandeel in de klachten heeft, kan de injectietherapie een belangrijke rol spelen in de behandeling.

LEES VERDER
esculaap

SPORTGENEESKUNDE

Een belangrijk kenmerk in de sportgeneeskunde is het bepalen en eventueel herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit is noodzakelijk om op een gezonde en verantwoorde wijze blessurevrij te kunnen bewegen en sporten.

LEES VERDER
esculaap

SCHOLING & FIETSEN

Als groep of club kunt u kunt mij inhuren voor een presentatie of clinic. Dat zal worden aangepast op ieder niveau, van beginner tot gevorderde, afhankelijk van uw wensen. Bent u sportarts, huisarts of medisch specialist dan is de geaccrediteerde cursus duursport wellicht iets voor u.

LEES VERDER
Edwin Achterberg